Billberry vs Blueberry!!

Nu ska ni få höra... jag och kollegan Rosy gick och handla lite blåbär på lunchen för att ha något att smaska på i eftermiddag, och jag förvånades över at blåbären var enorma... Tog en tugga och tyckte att det smaka lite annorlunda. Tittade ner på ett halvt blåbär och upptäcker att det är helt grönt på insidan.... Självklart googlar man direkt och nu ni:



Precis som allt annat är de amerikanska blåbären här mycket större än de svenska. Innuti påminner de en om vindruvor. Blåbär har sitt ursprung i nordamerika. Det finns många olika sorter och de växer på buskar som varierar i storlek. Allt från buskar som är 10 cm höga till buskar som är upp till 4 meter höga. Därmed delas de också in i två kategorier som antigen är "lowbush" eller "highbush". Dessa blåbär är odlade medan de Svenska växer fritt i naturen. Numera odlar man även amerikanska blåbär i Australien och sydamerika (för export).

Det amerikanska blåbäret bör inte förväxlas med det europeiska blåbäret. Dessa två tillhör helt skilda arter även om de är närbesläktade. Vad som ofta förvirrar är att namnet på det europeiska blåbäret betyder just blueberry. De blåbär som växer i Sverige är alltså inte Blueberrys utan något som heter Bilberrys. Det är därför de skiljer sig i smak, utseende och färg men de är som sagt ganska närbesläktade och påminner mycket om varandra. I Sverige har vi alltså Bilberrys och i USA har man Blueberrys.

Har inte lyckats hitta mycket till näringsfakta för Billberry respektive Blueberry men det verkar som att våra svenska är nyttigare och mer vitaminrika än de amerikanska. Nu har ni lärt er något nytt va!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0